Maalämpö- ja ilmavesipumput

Mitä maalämpö on?

Maalämpö on maaperään, kallioon tai vesistöön sitoutunutta auringon lämpöenergiaa. Maalämpöpumppu kierrättää lämpöenergiaa maahan poratun energiakaivon tai maaperään asennetun keruuputkiston kautta kiinteistön lämmitysjärjestelmään. Keruupuolen lämmöstä otetaan n. 3-4 astetta pois kompressorin avulla ja siitä muodostunut lämpöenergia siirretään lämmitysjärjestelmään. Kierto on päällä vain kun kompressori on päällä. Mitä korkeampi on laitteen hyötysuhde sitä enemmän vaaditaan keruupuolelta tehoa. Jos keruupiiri eli yleensä porakaivo on liian matala laitteen antoteho putoaa radikaalisti ja aletaan käyttämään lisälämpöä apuna. Tuossa mitoituksessa ei siis saa missään nimessä tinkiä ja jotkut firmat siihen edelleen syyllistyvät. Toinen tarjoaa saman tehoisella lämpöpumpulla 140m ja toinen 190m kaivoa. Kummalla on puhtaat jauhot pussissa? Pysy suosiolla erossa alimitoittajista. Heillä on yleensä myös kuuluisa perävalotakuu..

Lämpöpumput mitoitetaan yleensä niin, että aivan äärikeleissä vastus on lämmityksessä apuna. Silloin yleensä laitteen käynti on normaali keleillä optimaalista. Invertteripumput voivat paremmin olla myös ns. täystehoisia. Keruupuoli täytyy kuitenkin silloinkin mitoittaa riittäväksi. Taloon voi muuttaa iso perhe, jolla on 23 sisälämpö ja käyttövettä kulutetaan paljon. Tällöin aiemmin täystehoinen järjestelmä onkin herkästi osatehoinen.

Yksi tärkeä tekijä laitteen käyttöiän kannalta on riittävä vesimäärä lämmityspiirissä. Tämän takia käytetään puskurivaraajaa. 20L per pumpun kW on minimi vesimäärä. Verkostossa pyritään pitämään mahdollisimman avoin virtaus eli ei ajeta termostaatteja vasten. Tällöin lämpöpumppu tekee juuri riittävän lämpöistä vettä ja laitteen hyötysuhde on tapissa. 

Nykypäivänä asennetaan n. 80%:sti invertteriohjatulla kompressorilla varustettuja lämpöpumppuja. Laitteen antotehon toiminta-alue on esimerkiksi 1,5-7kW tai 3-12kW. Lämpöpumppu säätää kompressorin kierroksia ja pyrkii pitämään lämmitysverkoston menoveden juuri tarpeen mukaisena. Koska tekniikka on uusi, saavutetut edut vrt on/off kompressori, ovat vielä hieman ??. Tarvitaan pidempi seuranta. Oikein mitoitettu, säädetty ja asennettu maalämpöpumppu toimii oli se millä tekniikalla hyvänsä. Tämä on fakta joka ei ole muuttunut.

Miten ilmavesi-lämpöpumppu poikkeaa maalämmöstä?

Ilmavesi-lämpöpumppu ottaa energiansa ilmasta eikä maaperästä kuten maalämpö. Tekniikka on muuten aikalailla samaa.

Nämä laitteet ovat parin viime vuoden aikana yleistyneet paljon johtuen leudoista talvista sekä agressiivisesta myynnistä. Laitteiden tekniikassa ei ole tapahtunut mitään järisyttävää muutosta vuosiin. 

Tehokkaimmissa laitteissa talonlämmitysvesi käy ulkona, joka saattaa kuulostaa turvattomalta kuitenkaan olematta sitä. Ns. Split-koneissa kylmäaine käy ulkoyksikössä.

Mielestäni hintaeron maalämpöön pitää olla selkeä, jotta nämä ovat järkevä investointi. Valtion tukitoimet ovat pudottaneet loppuhinnat tasolle missä laitteiston takaisinmaksuaika on vain n. viisi vuotta. Se on todella lyhyt aika saada investoinnin kulu takasin. Loppuhinta tukien jälkeen on yleensä n. 6500€ vrt maalämmön 12000€. Aiemmin se oli 9000/12000€. 


Kun mietit hankintaa näiden tekniikoiden välillä ota huomioon, että 

- ilmavesipumppu vaatii talvella jatkuvaa seurantaa. Ulkoyksikkö valuttaa isot määrät sulatusvettä ja se täytyy johtaa johonkin.

- sähkövastus on päällä/apuna yleensä ~-15 keleistä lähtien. Koskee kaikkia merkkejä.

- laitteen käyttöikä ei ole maalämmön luokkaa.

- äänitaso on isompi, muttei yleensä häiritsevä.

Investointi on kuitenkin erittäin järkevä, koska säästöt on suuret ja vaikka ostaisit laitteen rahoituksella. 


Jos haluat eri tekniikoista lisätietoa, lue maalämpöfoorumia tai lampopumput.info foorumia. Siellä allekirjoittanutkin on keskustellut jo kauan, nimimerkillä Sam68 tai Sami68. :)


Lisätietoja saat tottakai myös sähköpostilla myynti@uusiolampo.fi tai soitto/whatsup 0400-802893


Ota yhteyttä ja kysy lisää